Салата с коноп

Днес искам да обърна специално внимание на конопа. Това растение е едно от първите култивирани от човека. Почти всеки знае за множеството му възможности за употреба. От него може да се произвежда хартия, пластмаса, дизелово гориво, текстил, а също така и да се използва в медицината и кулинарията (семена и листа). Широко разпространено е, че от листата може да се прави чай, който не е особено приятен, но сега ще ви покажа и друг начин чрез, който може да ги консумирате и то в суров вид. Така ще извлечете максимално ползите от растенито (като изключим ползите от THC), а и вкуса е много по-добър. Основните ползи, които могат да се извлекат от листата са с  противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Освен това при сурова консумация човек си набавя сериозно количество хлорофил, който има подобна структура на хемоглобина в кръвта и спомага за правилното кръвотворене, грижи се за доброто състояние и правилно функциониране на кръвта. Конопът ни снабдява и с множество витамини и минерали – желязо, калций, фосфор, магнезий, цинк и мед.
Коноп и THC:
Конопените растения могат да бъдат мъжки, женски и понякога хермафродити. Мъжките растения произвеждат цветен прашец, който опрашва женските, след което те образуват семена. Ако женското растение не е опрашено (ако наоколо няма мъжки конопени растения, които произвеждат прашец), цветовете на растението продължават да се развиват и да произвеждат Тетрахидроканабинол (ТХК или THC). Неопрашените женски растения се наричат сенсимилиа (без семки).
Консумирането на конопа в суров вид е различен подход от традиционното пушене или изпаряване, като и в двата случая се използва топлина за предизвикване на химични промени в канабиноидите, открити в растението. Канабиноидите се съхраняват в растението под формата на киселини и се означават като THC-A, CBD-A, CBG-A и т.н. Само по време на прилагането на топлина (процес, наречен декарбоксилиране), тези киселини се превръщат в канабиноиди, с които много потребители на канабис са запознати: THC, CBD, CBG и др.
Когато се употребява суров растителен материал психоактивните вещества не влияят на човешкия организъм.

От дивите треви, които съм използвала тученицата също има много полезни свойства. Растението съдържа много високи нива на омега 3 мастни киселини, витамини С, А и В, както и хранителни минерали като магнезий, калций, калий и желязо.

! Ако се притеснявате от употребата на коноп под формата на салата, може да опитате с по-малко количество и ако ви хареса и ви действа добре, постепенно да увеличите.

Продукти за 2-4 порции:
40 гр. коноп (връхчета, свежи листа)
1 авокадо
20 бр/170 гр. чери домари
50 гр. покълнали слънчогледови семена
20 гр, млада тученица
1 с.л. зехтин*
сол на вкус

* Слагам допълнително мазнина (освен авокадото), заради текстурата на конопа. Ако прецените, че няма нужда от зехтин-не слагайте. 🙂

Приготвяне:
Нарежете конопа на ситно, доматите-на половинки, а авокадото- на кубчета. Смесете всичко с останалите продукти и разбъркайте добре.

Източници:
www.massroots.com ; www.konop.bg

2 Comments

  1. Jessy Grillo says:

    Thumbs up! i am huge fan of your work 🙂

  2. You are so thoughtful. Just wanted to say fantastic blog post! Thank you. You should be beyond proud of yourself. Keep it up!

Comments are closed.