Пестил от дюли

on


Аз съм от онези щастливки, които познават пестила от детството си. Помня как се въртях развълнувано в кухнята на баба, наблюдавах как върви производството и дебнех  дали има нещо за опитване. Винаги се възползвах от момента, в който тя отиваше в другата стая или се обърнеше да свърши нещо друго. С времето тези моменти се разредиха заради разстоянието и ангажимените, но традицията остана! Тя е продължена от мама и мен и ви уверявам, че все още се разтапяме от наситения аромат на плодове, който се носи вкъщи и все още е много по-сладко да опиташ директно от тенджерата! А и след това удоволствието е двойно, когато знаеш, че си участвал лично в производството.
Традициите са любов, особено ако се свързват с нещо лично, стоплящо сърцето. И да, понякога се усеща и малко тъга за миналото, но според мен това означава, че е било хубаво. И ето ги пак усмивките на лицата ни! 🙂 <3

По принцип пестил се прави от сини сливи, които минават през термична обработка, но вече има много варианти, които са сурови и могат да бъдат приготвени от всякакви плодове. Също така се добавят и различни подправки и ядки. Понякога рецептата е въпрос на избор. Поднасянето също е определено от предпочитанията и въображението! Аз избрах да направя пестил от дюли и вижте как го приготвих:

 Продукти:
1, 5 кг. дюли
150 гр. петмез от захарно цвекло
1 ч.л. цейлонска канела на прах
1 ч.л. ванилови шушулки на прах
вода
Бележка: Пропорциите могат да бъдат ориентировъчни. Рецептата е въпрос на вкус.

Приготвяне:
1. Измийте дюлите, нарежете ги и ги почистете от семенниците. Сложете в тенджера, покрийте ги с вода и варете до омекване. Изцедете ги добре като запазите сока ( Ако сте ги варили достатъчно сока ще бъде много вкусен. Аз го затворих в бутилки и ето- още една зимнина! 🙂 )
2. Пасирайте плода заедно с петмеза, канелата и ванилията и върнете обратно на котлона на умерен огън докато сместа се сгъсти. Разбърквайте от време на време. Ако е нужно намалете силата на котлона. Трябва да се получи с консистенция на мармалад.
3. Аз го изсуших като сложих хартия за печене в тава и равномерно разстелих сместа (Когато се дехидратира напълно, количеството е редуцирано наполовина.) Сложих го във фурна с обдухване на 50 градуса. Когато изсъхна отгоре, внимателно го отлепих от хартията и обърнах от другата страна. След това го навих и нарязах на тънки ленти.