Паста от елда с делишу, смръчкули и листа от глухарче


Смръчкулите….бих казала, че са едни от най-страхотните гъби, които може да опитате и обичате! Напоследък намирам все по-малко, но винаги достатъчно за поне едно хапване. И дори да няма за зимнина, щастието да срещна смръчкула в гората е несравнимо…сякаш се поздравяваме взаимно: “здравей, радвам се да те видя и тази година” хахах ! 🙂

Може да намерите смръчкули през май и/или април в широколистни, иглолистни и смесени гори. Моите наблюдения са, че периодът на плододаване е (прекалено!) кратък и това е една от причините да се разминава с минала година. Плодното тяло на смръчкулата се състои от пънче и шапка, чиято вътрешност е куха. Това ги прави много удобни за пълнене, а също и за лесно сушене.


Почисване и сушене на смръчкули:
След като сте се сдобили с тези съкровища е нужно да знаете и как да се погрижите за тях след това. Не ги мийте! Смръчкули мия единствено ако ще ги готвя веднага. Слагам ги за 5-10 мин в студена вода и след това изплаквам.
Подготвянето на гъбите за сушене става като ги разполовите внимателно. Внимавайте, защото шапките на повечето смръчкули са трошливи, така че трябва да работите нежно 🙂
Външната повърхност на шапките се състои от ямки, в които могат да се крият буболечки и листа. Може да ги почистите като внимателно потупате гъбата, за да изпадат. Във вътрешната кухина също може да се крият разни създания, които понякога да доста упорити, но лесно се премахват с четчица. Работете върху голямо парче хартия и след това пуснете буболечките навън! ( това е най- малкото, което може да направите след като сте им взели гъбата)
Разполовените гъби подредете ( на разстояние една от друга) в тава за сушилня или фурна и сушете на 50 °C докато станат твърди на допир. Друг подходящ начин за сушене е низането на конец. След като сте ги нанизали, разположете гъбите на слънчево и проветриво място. Уверете се, че има достатъчно място между тях.

За днешното ястие използвах пресни смръчкули, но ако разполагате само със сушени е нужно единствено да ги накиснете за 20-30 мин в топла вода.


Продукти:
150 гр. пресни смръчкули (5-6 бр) *
100 гр. фузили от елда
1 бр. Делишу с манатарки и мащерка
шепа листа от глухарчета**
2-3 с.л. мазнина по избор ***
сол и черен пипер на вкус

*Ако нямате пресни гъби може да използвате и сушени. Това означава, че 5-6 бр. цели гъби са равни на 10-12 сушени половинки, които трябва предварително да накиснете за 20-30 мин. в топла вода. След това изцедете и подсушете добре!

** Уверете се, че листата ви са млади и свежи!

***Използвайте мазнина, която има висока точка на горене като например: кокосово масло, олио от грознови семена, оризово олио. Ако не държите да е веган може да използвате и краве масло, като добавите и малко олио, за да не загори.


Приготвяне:
1. Почистете гъбите (по-горе съм описала как) и нарежете на 2 или на 4 части всяка. Целта е да не са прекалено големи или малки. Запържете ги в мазнината докато добият златист цвят.
2. През това време сварете пастата според указанията на опаковката.
3. Когато гъбите са готови добавете към тях делишуто и разбиркайте добре. Отцедете пастата и добавете и нея. Подправете със сол и черен пипер. Добавете нарязаните листа от глухарчета и сервирайте с чаша хубаво вино 🙂