Мини панакота торти с маточина


Днес главният герой ще е маточината. Обръщам й специално внимание, защото е билка, от която могат да се извлекат много ползи. Като за начало искам да отбележа един много важен факт-маточината се бере от края на май до юли месец, още преди да е цъфнала, защото след това губи лечебните си сили. Билката съдържа етерично масло от цитрал, цитронелол, мирцен, гераниол – вещества, които имат спазмолитичен ефект върху хранителната и дихателната система. В състава й влизат още витамин С, керотин, органични киселини и флавоноиди. Последните са полезни за организма, тъй като се борят срещу свободните радикали в него, подсилват имунната система и имат антиоксидантно действие. Най-често маточината се използва прясна или изсушена, под формата на чай, но днес ще я използваме в пълния й блясък. Десертът е приготвен с млади пресни листенца, които допринасят за лимоновия аромат. Може да го направите с и без основа. Ето и как да го приготвите:

Продукти за основата:
70 гр. бадеми
4 фурми
3-4 капки масло от лимон

Продукти за крема:
200 мл растителна сметана * (Аз използвах соева)
15 гр. свежа маточина (листа и връхчета)
1 с.л. агаве (или на вкус)
3-4 капки масло от лимон
50 мл. соево мляко (или друго мляко според вкуса ви)
1/2 ч.л. агар-агар (Или според указанията на опаковката)

* Може да използвате любимата си сметана или силно концентрирано ядково мляко.

Продукти за декорация:
Боровинки
Цветове от пореч
Цветове от ягода
Цветове от диантус (карамфил)
Цветове от мушкато
Горски слез
Лайка
Маточина

Важно!! Всички цветове, които съм посочила са ядливи. Винаги използвайте цветя, които не са третирани с препарати и са брани от екологично чисто място.

Приготвяне:
1. За да приготвите освата трябва да смелите първо бадемите. Когато се наситлят достатъчно добавете и останалите продукти и блендирайте отново. Разпределете основата във формичките.
2. За крема пасирайте сметаната, маточината, агавето и маслото от лимон. Разтворете агара в соевото мляко според указанията на опаковката и добавете към другата смес. Пасирайте до кремообразна консистенция. Излейте във формичките върху блата. Приберете в хладилник докато стегне.
3. Декорирайте с ядливи цветя.