Лимонада от жълто еньовче…Yellow Bedstraw-Infused Lemonade

DSC_0036BlissBites

 

Жълтото еньовче е безценна билка с много приложения и ползи за здравето. Моето предложение за най-пълноценното й използване е тази лимонада. Пиша  рецептата, за да може всеки да се докосне до лечебните свойства на растението, някои от които са: антибактериално и противовъзпалително действие, силно обезболяващо, антивирусни свойства, диуретични свойства и други.(  Това са само някои от многото ползи от растението. В интернет има много източници  достатъчно изчерпателна информация за приложението и състава на жълтото еньовче.)

DSC_0046BlissBites

Продукти:
1 връзка жълто еньовче с изрязана твърдата част на дръжката (300 гр.)
2.50-3 литра вода (или колкото да покрие билката)
3 с.л. мед (или на вкус)
1 и 1/2 лимони нарязани на ситно

 

Приготвяне:

Еньовчето се слага в голям съд. Покрива се с водата. Добавя се лимона и ако е нужно се слага чиния или друга тежест,за да се задържат билките на дъното. Оставя се в хладилник за около 12 часа или докато цветчетата потъмнеят. Прецежда се, добавя се меда.(Меда може да се добави и с другите съставки, но за мен така е по-добре) Разбърква се и се сервира студена.

One Comment

  1. Nev says:

    Елизабет…Да наистина многобройните му ползи са малко известен факт. И аз преди време съм я подминавала като съм си казвала, че това е от онези билки, които са за лечение на някоя определена болест. Не бях и предполагала, че могат да подобрят цялостното здраве на организма. Предполагам, че и от бялото еньовче също може да се получи свежа лимонада. Радвам се, че съм помогнала за загадката в двора..хахах 🙂

    Поздрави,
    Невяна

Comments are closed.