Консервирани диви гъби


Разходките за гъби са ми нещо като хоби. Харесва ми да ги намирам и изучавам не само, защото са ми много вкусни, но и защото са интересен дар от природата. Има много видове ядливи гъби и всеки вид притежава различна текстура, вкус и ползи..а освен това могат да бъдат и много красиви.
Тъй като темата за гъбите е много широка в следващите изречения ще обърна внимание на ползите от ядливите, които са много на брой. Още от древността са присъствали на трапезата на бедни и богати, като е било известно, че са източник на много хранителни вещества. Основния състав на гъбите наподобява този на зеленчуците. Гъбите са съставени от 90% вода. Балансът на аминокиселините лизин, валин, левцин, изолевцин, триптофан и треонин, наподобява съдържанието на аминокиселини в яйцата. Богати са на минералите селен, цинк, магнезий, желязо, хром, фосфор, както и на витамини от група В. Калият в гъбите надвишава количеството в състава на бананите. Определяни са като супер храна, поради високия процент на протеини-2,78%   и диетични фибри-1,08%. Протеините могат да се концентрират до 13,4% , а фибрите 18,2%, след като се отнеме водата.


Гъбите имат специфични свойства, които са били познати и в миналото.Ето някои от тях:
– Съдържат естествени антибиотици (подобни на пеницилин), които подтискат микробния растеж и други гъбични инфекции. Същите полизахариди , бета-глюкани, могат да стимулират и регулират имунната система на организма;
– При редовна консумация се нормализира кръвната захар и се забавя отделянето на инсулин;
– Пречистват организма от шлаките и вредните вещества, като повишават имунитета;
– Може да намалят нивото на естроген като по този начин се намалява риска от рак на гърдата;
– Забавят стареенето;
– Може да предотвратят възпалението на панкреаса;
– Понижават нивото на холестерола в кръвта, регулират кръвното налягане, поддържат оптималния баланс на вода и мазнини в организма;
– Имат високо съдържание на калий. Той действа като вазодилататор – облекчава напрежението в кръвоносните съдове и следователно намалява кръвното налягане. Калият също така повишава когнитивната функция, защото повишеното кръвоснабдяване и потокът от кислород към мозъка стимулира нервната активност.Повишените нива на калий подобряват запазването на паметта и знанията.
–  Селенът в гъбите е един от най-полезните му елементи. Укрепва зъбите, косата и ноктите, а също така е и мощен антиоксидант, който подсилва имунната система. Бионаличността на селен в гъбите се различава от един вид в друг, но по-голямата част от често използваните гъби имат значителни нива на този важен минерал.

ВНИМАНИЕ: Гъбите могат да бъдат много опасни! Има двойници, които са силно отровни! Никога не берете гъби, освен ако не ги разпознавате много добре! Дори да сте с някого, който може да ги идентифицира – проверете гъбата на няколко места! НЕ купувайте гъби от съмнителни или непознати търговци, особено ако са сушени и трудни за идентифициране! Гъбите могат да бъдат смъртоносни!

Източници: http://gradinata.targovski.eu ; https://www.organicfacts.net/


В този случай съм използвала малки, неотворени пънчушки ( Armillaria mellea ), но рецептата е подходяща за всички гъби с подобна твърда текстура. Няма да пиша пропорции в продуктите, защото по този начин ще е по-лесно да ги прецените според количеството гъби, които имате. Пропорциите за в рецептата, за всеки отделен буркан.

Продукти:
-Гъби (Аз използвах пънчушки-Armillaria mellea)
-Вода
-Сол
-Лимонена киселина
-Черен пипер на зърна
-Бахар на зърна

Приготвяне:
1. Гъбите се измиват добре. Бланшират се за 10 минути.
2. Измиват се отново и се нареждат в буркани. Трябва да стигат малко под ръба на буркана. Във всеки се слага по 5-6 зърна черен пипер, щипка лимонтузу, 1 зърно бахар, около 1 ч.л. сол (или на вкус) и се пълнят с вода, която стига до ръба на буркана.
3. Бурканите се затварят добре. Нареждат се в подходящ съд и се покриват с хладка вода ( не трябва да е била предварително нагрята!). Варят се час и половина. След това се изваждат внимателно и се обръщат с капачките надолу докато изстинат.