Картофена крем супа с листа от моркови

on

Днес ще обърнем специално внимание на една полезна храна, която мнозина изхвърлят, а това са именно листата от моркови. Всеки използва корена, но малко са тези, които оползотворяват целия зеленчук. Ако решите да опитате и листата е важно да знаете, че морковите не трябва да са били третирани с химикали! Тези, които имам аз са домашни. Ако няма от къде да си набавите такива, може да потърсите в био магазините. Ето и няколко основателни причини защо да го направите:

-Витамин C– В състава си листата от моркови включват 6 пъти повече витамин C, отколкото има в самия корен. Това е важен фактор за нормалното функциониране на имунната система.
-Хлорофил– Листата са богати на хлорофил. Той съдържа мощни фитонутриенти, които работят за предотвратяването и растежа на туморите. Изследванията показват, че листата от моркови имат способността да инхибират растежа на туморните клетки като ограничават злокачественото клетъчно делене.
-Ефекти върху бъбреците: Действайки като лек диуретик, хлорофилът спомага за стимулиране на потока на урината, докато неговите детоксикиращи свойства спомагат за филтрирането на бъбреците, като по този начин намаляват риска от оток, както и борбата с бъбречните камъни или разтварянето на вече образуваните.
-Ефекти върху дебелото черво: Детоксификационните ефекти на хлорофила също помагат при разхлабването и почистването на дебелото черво, докато хранителните влакна спомагат за изтласкване на натрупаните отпадъци, като по този начин помагат за по-добро усвояване на хранителните вещества.
– Калий и антиоксидантни свойства– Листата от моркови сигуряват добро здраве на сърцето. Включването им като част от менюто може да осигури добро здраве на сърцето, тъй като високото съдържание на калий и антиоксидантните свойства работят за регулиране на кръвното налягане, както и за предпазване на сърцето от увреждане от свободните радикали.
– Магнезий и витамин К- Помагат за здравето на костите. Високото съдържание на магнезий в хлорофила спомага за тонизиране, свиване и отпускане на мускулите, докато витамин К помага за увеличаване на костната плътност. Листата от моркови съдържат комбинация и от двете и то в значителни количества, като по този начин може да доведе до добро здраве на костите, намалявайки шансовете за проблеми като остеопороза.

В миналото зелената част на морковите се е използвала като антисептично средство, добавена към вода за уста. Дъвченето на листа спомага оздравяването на афти в устата, спирането на кървенето на венците и лошия дъх в устата.
Най-ползотворно е листата от моркови да се консумират сурови, също както и корена. В тази рецепта имат минимална термична обработка. Ето и как ги приготвих:

Продукти:
2 сердно големи картофа (340 гр.)
1 глава лук
1-2 с.л. олио,кокосово масло или друга мазнина
500 мл. вода (+ още при необходимост)
1 връзка листа от моркови (60 гр.)
200 мл. оризова сметана (или друга растителна по ваш вкус)
черен пипер на вкус
сол на вкус
листа и цветове от копър, листа от кервел-за поднасяне

1. Лука се реже на ситно и се задушава до прозрачност на умерен огън в мазнината. През това време картофите се нарязват (аз ги режа на малки кубчета за по-бързо сваряване) и се добавят към лука. Готви се 8-10 минути, като се разбърква от време на време.
2. Добавя се водата. Слага се на силен огън докато заври и след това отново се намаля. Готви се до сваряването на картофите, подправя се с черния пипер и солта. Добавят се листата от моркови и сметаната. Готви се още 2-3 минути. Пасира се.
3. Всяка порция се поднася с копър и кервел.

Източници:
http://www.onlyfoods.net
http://www.hera.bg