Веган ягодови трюфели Vegan strawberry truffles

dsc01152logo

След чийзкейка с лилави плодове имам още едно предложение за  запасите от фризера. Този път ягодите са на фокус. Отново използвам само сурови плодове, но тук те са разпределени в малки розови трюфели, оваляни в кокос и със сърцевина от цяла ягода. Алтернатива са на кокосовите бонбони “Рафаело” , но тук кашуто и бадемите са заменени с ягоди.
dsc01145logo

Продукти за основата:

200 гр. кокосова паста
50 мл. кокосово мляко
100 гр. ягоди (аз използвах замразени сезонни ягоди) + около 20-25 бр.*
1 ч.л. червено цвекло на прах (или според желания цвят) **
1/2 ч.л. натурална ягодова есенция*
1 с.л. мед (или на вкус)

Продукти за поръската:
5-6 с.л. кокосови стърготини
1/3 ч.л. натурална ягодова есенция*
1/2 ч.л. цвекло на прах**
7-8 капки екстракт от стевия

*Ягодовата есенция подсилва ягодовия вкус, но ако нямате или не искате да използвате, в основата може да замените кокосовото мляко с още ягоди, а в поръската може да не добавяте изобщо. Друг вариант е да използвате ягоди на прах, но все още не са така разпространени на нашия пазар.
** Ако нямате цвекло на прах може да използвате прясно изцеден сок, но при поръската трябва да се внимава с течността, за да  може после лесно да се овалят бонбоните.
1 ч.л. цвекло на прах е еквивалентна на около 5-6 ч.л. сок от цвекло

dsc01139logo1
Приготвяне:
1.*** От ягодите се отделят 20-25 броя малки по размер ягоди и се отавят във фризера. Ако нямате малки ягоди 1 ягода може да се разреже на желаните разбери.
2. Кокосовата паста, кокосовото мляко и останалите 100 гр. ягоди се слагат на водна баня или на котлона( с разбъркване) докато не се стопи пастата и ягодите.
3. Когато се свалят от огъня, се пасират заедно с останалите продукти за основата и се прибират в хладилника докато сместа изстине и се втвърди. През това време се приготвя поръската. В найлонова торбичка се слагат кокосовите стърготини и цвеклото на прах. разбърква се добре. В лъжица се слага стевията и есенцията. Смесват се и се слагат при кокоса. Отново се разбърква и се правят леки мачкащи движенияпрез торбата , за да може да се оцвети и ароматизира добре.
3. Когато основата за бонбоните е стегнала, от фризера се вадят замразените ягоди. Не се притеснявайте ако сместа е прекалено твърда. Ще омекне докато оформяте бонбоните. Правят се топчета като във всяко се слага по една замразена ягода. След това се овалват в кокоса. Съхраняват се в хладилник.

 

 

One Comment

  1. Nev says:

    Благодаря! Неусетно бързо свършиха..хахаха 🙂

    Поздрави,
    Невяна

Comments are closed.