Веган тандай торта с рози и шамфъстък


От малка мама ме е учила кои цветя мога да хапвам. Предполагам, че първият ми интерес по флоралната тема е бил породен от сладката от теменужки и рози, които харесвах и все още харесвам толкова много.  Разбира се, теменужките не са толкова ароматни, колкото розите, но и те си имат своя чар. Днес искам да ви представя един по-различен начин за използването на розите освен за сладко,сироп или чай, но първо нека обърнем внимание на ползите от вътрешния прием на ароматното цвете. Розата има много действия върху човешкия организъм, някои от които са: успокояващо, спазмолитично, холеретично, антисептично, антибиотично, заздравяващо, противовъзпалително и общоукрепващо. Помага при лечение на болки в гърлото, ревматизъм, жълтеница, прочистване на черния дроб, виене на свят, главоболие, възстановяват чревната флора след антибиотична терапия, ментруални болки. Цветовете помагат също за контролиране на теглото, възстановяване на косата, при проблемна кожа и тн. Съдържа витамини A, C, B3, E и F.  Ароматът на роза подобрява настроението. Това са само част от ползите, които човек може да извлече от цветето. При външна употреба също има много приложения и ползи. За мен е изключително приятно да ги хапвам, защото, освен че радват сетивата имат и много ползи за организма. Ето как включих розата в тази торта:

Продукти:
50 гр. шамфъстък (без черупки)*
25 гр. бадеми
4 фурми
400 мл. кокосово мляко с висока масленост**
2 с.л. розова вода
25 гр. листа от рози***
2-3 с.л. агаве (или друг подсладител)
1/2 ч.л. кардамон на прах
1/4 ч.л. черен пипер на прах
1 ч.л. агар-агар (Или според указанията на опаковката)

*Шамфъстъкът с черупките излиза около 100 гр.
** Преди употреба повечето млека трябва да се съхраняват в хладилник за около 12 часа, за да се отдели сметаната от течността.
*** Може да използвате Rosa damascena или всяка друга силно ароматна роза, която не е била тертирана с препарати и е брана от екологично чисто място.

1. За основата на тортата смелете шамфъстъка и бадемите  на много ситно. Добавете фурмите и блендирайте отново докато се получи тесто. На дъното на форма за торта сложете хартия за печене или стреч фолио, за да може да извадите тортата по-лесно. Разпределете сместа за основата по дъното на формата и сложете в хладилник.
2. За крема разделете кокосовата сметана от течността. Сметаната пасирайте с листата от рози, черния пипер, кардамона, агавето и розовата вода. В течността разтворете агар-агара според указанията на опаковката.( Агарът, който използвам аз се накисва в студената течност и след това се загрява до пълното му разтваряне.) Изсипете течността при крема и пасирайте отново. Излейте във формата за торта и оставене на хладно докато стегне.
3. Когато кремът се е втвърдил, може да изкарате внимателно тортата. По желание украсете с цвят от рози.