Веган пача Vegan pacha

dsc_0004_logo-converted

Традиционно пачата се приготвя от животински продукти и се консумира или като топла супа, или охладена (в желиран вариант). Когато за първи път си набрах гъби юдино ухо започнах да се чудя какво да си приготвя с тях и така след няколко различни варианта, които пробвах-с ориз, в супи и в салати, стигнах до любимата ми рецепта перфектна за тези гъби, а това е именно веган пачата. Тя може да се приготви само като мариновани гъби или в желе направено от агар-агар.

dsc_0021logoconvertedСнимките са на гъби без желе.
Ако приготвяте гъбите само с марината ето какво ще ви трябва:

Продукти:
20 грама сушени гъби юдино ухо
3 скилидки чесън*
100 мл. домашен оцет
50-60 мл. зехтин (може да се използва и олио за по-неутрален вкус)
5-6 зърна бахар
3 бр. дафинов лист
сол на вкус
черен пипер по желание

*Може да се сложи и по-малко. Аз сложих 3, защото много обичам чесън.

dsc_0013clearlogoconverted

Приготвяне:
1. Гъбите се варят 15-20 минути. Измиват се със студена вода, отцеждат се и се нарязват на по-малки парченца. Слагат се в подходящ буркан.
2. Чесъна се настъргва (за улеснение скилидките може да се пасират с оцета) и се слага в буркана. Добавят се останалите продукти и се разбърква добре.

Ако сте търпеливи изчакайте 24 часа, за да се смесят вкусовете, а ако не сте- нападайте буркана! 🙂

dsc_0022logo-1-converted

За мен юдиното ухо има достатъчно желирана текстура, но ако вие искате да си ги направите в желе използвайте агар-агар.
Продуктите са същите + 100 мл вода и 1/2 ч.л. агар-агар за по-твърдо желе или 1/3 ч.л. агар за по-меко желе ( Количеството на агара зависи според марката, която използвате. Според указанията на агара, който аз имам за 500 мл. течност се използва 1 ч.л. прах)
Приготвянето е същото, но този път първо слагаме водата да заври, разтваряме вътре агара и оставяме да изстине леко. През това време приготвяме гъбите по описания по-горе начин( Варим ги и ги смесваме с останалите продукти) Когато сместа е леко изстинала, но все още е течна се добавя към гъбите и се разбърква добре. Изчаква се докато стегне.

dsc_0029logo-converted