Веган лимонова торта с боровинки


Продукти за основата:
30 гр. кокосови стърготини
25 гр. бадемово брашно
5 фурми
1/4 ч.л. екстракт от лимон (или 2-3 капки лимоново масло)
кората от 1 лимон

Продукти за крема:
400 мл. кокосово мляко (1 консерва)*
кората от 2 лимона
1 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. екстракт от лимон (или 2-3 капки лимоново масло)
2 с.л. агаве ***
1 ч.л. агар агар **

За поднасяне и украса:
100-150 гр. боровинки
Цветове от метличина- Centaurea cyanus
Цветове от Lithospermum purpurocaeruleum

* Аз използвам мляко с висока масленост, без консерванти и сгъстители. В консерва 400 мл. има 100 мл. течност и 300 мл. гъста сметана.
! Повечето кокосови млека трябва да се държат в хладилник за 10-12 часа, за да се отдели сметаната от течността. Млякото, което използвам аз няма нужда от тази охладителна процедура. Съхранявам го на стайна температура. Така и използването му в комбинацията на агар-агар става по-лесно.
** Всеки агар е различен. В рецептата използвам количество достатъчно за 500 мл. течност. Придържайте се към инструкциите на опаковката.
*** Може да сложете и повече агаве или да използвате друг подсладител. На мен този вариант с 2 с.л. агаве ми допада най-много.

Формата, която иползвах е с диаметър 14 см и височина 6 см.

Приготвяне:
1. Всички продукти за основата се блендират до получаването на тесто. На дъното на форма за торта се слага хартия. Сместа се изсипва вътре. Разпределя се равномерно по дъното.
2. За крема започнете с кокосовото мляко. Отделете сметаната от течността.
3. Сметаната се разбива с миксер заедно с лимоновата кора, лимоновия сок, екстракта  и агавето.
Агара се слага в течността за 2-3 минути. След това се загрява на умерен огън до пълното му разтваряне.** Течността се изсипва при крема и се разбива отново.
4. Крема се изсипва върху блата. Слага се в хладилник, докато стегне. Украсява се с боровинките и дивите цветя. След това тортата е готова за консумация. 🙂