Веган лешникови бонбони с кестени Vegan hazelnut bites with chestnuts

dsc01085logo

“Много добре балансирани вкусове”- това беше един от първите коментари, които чух за бонбоните. И наистина-лешници, какао, кестени и мед са една невероятна комбинация, а когато са и в правилните пропорции се получава нещо изключително вкусно.
Предлагам бонбоните в 3 варианта: с глазура от лешников тахан+натрошени лешници , с шоколадова глазура+натрошени лешници и оваляни в натрошени лешници+ шоколадова глазура.

dsc01093logo

Продукти за основата:
10 гр. какаово масло
6 ч.л. бадемова сметана
1
 пълна ч.л. гъст мед
80 гр. брашно от сурови лешници
80 гр. белени печени кестени
1
 ч.л. екстракт от ванилия
6 с.л. лешников тахан
2
0-25 бр. цели сурови лешници
щипка сол

Продукти за лешниковата глазура:
3 с.л. лешников тахан
3 с.л. бадемова сметана
7 с.л. оризово мляко
1/2 ч.л. ванилови зърна на прах
1 пълна ч.л. гъст мед
2 ч.л. сурово какао на прах
1-2 ч.л. натрошени лешници за поръсване
1/3 ч.л. агар-агар на прах

dsc01088logo

Продукти за шоколадовата глазура:
35 гр. какаова паста
5 гр. кокосово масло
мед по желание

dsc01087logo

Продукти за лешниковото покритие:
4-5 с.л. натрошени лешници или лешниково брашно
около 5-10 гр. какаова паста*

*Разтопена на водна баня или на слаб огън (с разбъркване) или ако остане от шоколадовата глазура.

dsc01100logo

 

Приготвяне на основата:
1. Всички продукти без лешниковото брашно и целите сурови лешници се слагат в тенджера на котлона. Затоплят се на слаб или среден огън докато се разтопи какаовото масло. Течността не трябва да е по-гореща от нормалната човешка температура, тоест 36–38 °C . Добре е да разбърквате и да измервате температурата с термометър, но ако нямате, може да пробвате периодично топлината с пръст.
2. Когато течността и кестените са достатъчно затоплени, добавете лешниковото брашно и пасирайте до гладка смес. Оставете в хладилник за 20-30 минути, за да се стегне.
3. Охладената смес се оформя на топчета, като във всяко се слага по един цял лешник. Слагат се в хладилник за около 10-15 минути, докато се приготвят глазурите.
4. За лешниковата глазура: В тенджера на среден огън се слага оризовото мляко, бадемовата сметана и агара. Когато агарът се стопи, котлона се намаля на слаб огън и се разбърква добре до разтварянето на останалите продукти. Сместа се  оставя настрана, докато се приготви шоколадовата глазура.
5. За шоколадовата глазура се разтапя какаовата паста и кокосовото масло на водна баня или на слаб огън (с постоянно разбъркване). Температурата на сместа не трябва да превишава 40 °C . По желание се добавя мед.
6. Бонбоните се изваждат от хладилника. Разделят се на 3 части. Едната част се покриват с лешниковата глазура и се поръсват с натрошени лешници. Другата част се покриват с шоколадовата глазура и също се поръсват с натрошени лешните. Третата част се овалват в натрошените лешници и се заливат с малко какаова паста. Бонбоните се съхраняват в хладилник.

dsc01083logo