Боб с гъби


Готвенето навън винаги ми е било приятно, защото ми се струва по-естествено и…обичам да съм навън. Може би това отново идва от детството ми. От малка се въртя около тавата с лютеница, която баба приготвя на село на огъня (Бабо, по-вкусна лютеница не съм опитвала! <3 ) Друг пример, който ми е останал в съзнанието е как в България, когато е време за зимнина може да се видят хора да палят огън отзад или встрани от блока, за да сварят някой компот. Съседите се събират и използват един огън или просто правят компания на готвачите. Това винаги ме е усмихвало, нищо че може би за много хора е неприемливо. Няма значение дали става дума за зимнина или обикновен обяд- винаги огъня сгрява и променя хората.
Днес снимковият материал и изяждането на храната са с любезното съдействие на едно любимо за мен същество- Ангелина Стоянова. Тя е фотограф и ценител на домашната кухня. Ако искате да се свържете с нея можете да я потърсите в инстаграм- @ann.fotograffia ! Няма да изпадам в подробности как се познаваме от 100 години и вече си четем мислите, а ще ви покажа как се обединихме и направихме дори гората през зимата уютна. 🙂 <3

Продукти:
200 гр. боб ( Аз използвах боб мот. Накиснах го за 1 вечер и го сварих с достатъчно вода, която запазих )
25 гр. сушени пънчушки ** 
25 гр. сушени манатарки **
3 с.л. олио (Аз използвах кокосова мазнина без аромат)
1  1/2 с.л. пушен червен пипер
1 ч.л.  лют червен пипер (Ако не обичате люто намалете количеството или не слагайте изобщо)
3 с.л. брашно от гъби (По желание)
сол и черен пипер на вкус
вода

* Приготвяла съм същата рецепта и с боб адзуки, но всеки друг боб също ще стане. Боб адзуки и боб мот можете да намерите в индийските магазини.
** Аз използвах диви гъби, но тези от магазина също ще свършат страхотна работа! Също така можете да смените пропорциите или да използвате само манатарки. Друг вариант е  да използвате кладница, която е на по-достъпна цена и може да се намери много по-лесно по магазините и пазарите.

Приготвяне:
1. Гъбите се накисват за около 10 минути във вода. Изцеждат се добре. Олиото се слага в съд на огъня и се добавят гъбите. Готвят се 10-15 мин (зависи от силата на огъня) като се разбърква от време на време.
2. След това се добавя брашното от гъби, пушения и лютия червен пипер. Разбърква се добре и се готви още 3-4 минути.
3. Добавя се вече сварения боб с необходимото количество от течността му. Разбърква се и се готви още 10-15 мин след завирането. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.